Výhody a nevýhody dojicích strojů

admin

Pokud se chystáte zahájit provoz mléčné farmy, možná zvažujete, zda byste měli najmout dělníky nebo si koupit automatický dojicí stroj. Nebo se může stát, že se vaše tradiční farma rozšiřuje a uvažujete o upgradu. Bez ohledu na situaci, které čelíte, je důležité se blíže podívat na výhody a nevýhody, které každá z možností může přinést.

Výhody dojicích strojů

S ohledem na jejich obrovskou popularitu by nemělo být žádným překvapením, že dojicí stroje poskytují řadu výhod, které pomáhají zemědělcům fungovat s velkou účinností a zároveň dosahují maximálních zisků.

Za prvé, tento typ strojů umožňuje farmám zvýšit kapacitu a získat větší stáda. Tento druh zařízení urychluje proces řízení a současně pomáhá zaručit kvalitu mléka. Jako takové je možné extrahovat větší výnosy z více kusů skotu, než by jinak bylo možné.

Další výhoda je snadno zřejmá a je to skutečnost, že díky tomu, že nemusíte najímat dělníky, je možné dosáhnout velkých finančních úspor. Velké mléčné farmy, které fungují na základě manuálního dojení, potřebují k provedení práce nejméně 12 zaměstnanců. Pokud je zakoupen automatický dojicí stroj, bude nutné mnohem menší množství.

V podobném duchu je také třeba poznamenat, že dojicí stroje mají za následek snížení celkové závislosti farmy na práci. V tradičním zemědělském prostředí, kdy se dobře vyškolený pracovník rozhodne přestat, bude produkce mléka jistě trpět, stejně jako prodejní čísla. U dojicích strojů však není obtížné najít pracovníka schopného provozovat zařízení a udržet věci v chodu hladce.

Procesy dojení rukou nevyhnutelně vedou k tomu, že v extrahovaném mléce skončí lichý kousek vlasů, seno nebo dokonce hnoje. Filtry mohou dělat tolik. Kdykoli se hnoj dostane do nádoby na mléko na mé farmě, mléko jde ke krmení zvířat a nebude prodáno. Mléčné stroje na druhé straně využívají kbelíky, které jsou zcela utěsněné, což zabraňuje vniknutí jakýchkoli kontaminantů do mléka. Výsledkem je čistý, čerstvý produkt.

Protože je povoleno sedět v kbelících, mléko začíná nabírat pastorální chuť, což ne každý ocení. Čím rychleji může být ochlazené mléko chlazeno, tím rychlejší může být posláno do paster na mléko a čerstvější je určitě chutnat. Mléko, které se odebírá ručně, má tendenci rychleji dosáhnout pokojové teploty, což způsobuje nepříjemnou chuť. Při použití stroje na mléko to není riziko.

A konečně, pevná, předvídatelná dojicí rutina je dobrá pro snížení celkového stresu, který krávy zažívají, což je činí zdravějšími a obecně vede k lepšímu produktu.

Nevýhody dojicího stroje

Samozřejmě, jako vždy, rozhodnutí o mechanizaci jakéhokoli obchodního procesu má obvykle určitý počet nevýhod.

Jedna kritická nevýhoda dojicích strojů souvisí se staršími kravami. Protože jsou tato zvířata zvyklá na dojení rukou, může být obtížné se přizpůsobit mechanizovanému procesu a jejich úroveň stresu může stoupnout. Konečným výsledkem může být snížená kvalita mléka. Naštěstí starší krávy budou brzy nahrazeny mladšími, a proto je to opravdu jen krátkodobý problém.

Také strojní zařízení tohoto druhu vyžaduje stálé elektrické napájení. Pokud dojde k výpadku, bude činnost mléčné farmy přerušena. Ale s pevným plánem nouzového zásobování lze tomuto problému zabránit.

Jednou další potenciální nevýhodou dojicích strojů je to, že vyžadují důkladné, pravidelné a pečlivé čištění, aby se zabránilo šíření infekce nebo nemoci.

Nakonec, s trochu předem plánovaného, ​​je změna na automatický systém dojení téměř jistá, že jde o důvtipnou investici, která vyplatí zemědělcům mléka a mléčných výrobků velké dividendy jak v provozní efektivitě, tak ve zlepšených výrobkových standardech.

Podobné příspěvky: